Tuesday, August 6, 2013

Tabara Nationala de Icoane si Masti Raul Alb Caras SeverinTabăra națională de icoane pictate şi măști
ediția a III-a
Râul Alb, Caraş-Severin, 30 iulie-5 august 2013


La doar cativa kilometri de Resita  se afla  "Centrul de Agrement Raul Alb". Cunoscut in perioada comunista ca fiind una dintre cele mai apreciate tabere din zona de Vest a tarii, de cativa ani a fost complet renovat .Cine isi va petrece o vacanta aici se va bucura de aer curat de munte,liniste ,mancare buna si suficienta  astfel ca nu mai simti nevoia sa suplimentezi  nici o masa cu absolut nimic . Camerele sunt curate si dotate cu mobilier nou.Anul acesta am fost invitata , ca voluntar ,sa-i invat pe copii veniti aici ceva din tainele Artei Textile pe care eu o practic de cativa ani buni.Programul de lucru in tabara a fost impartit pe trei ateliere :icoane pe sticla  coordonator fiind domnul Tomi Radcu , icoane pe lemn si masti venetiene coordonat de Ecaterina Tudor  si cel de textile pe care l-am coordonat eu.Mi-am propus sa fac multe lucruri frumoase cu copii in tabara mai ales ca toti aveau peste 14 ani insa a trebuit sa ma opresc la anumite teme deoarece multi dintre ei nu tinuse niciodata acul cu ata in mana. Interesul  pentru ceva nou le-a dat curaj sa incerce macar sa compuna ceva in cadrul acestui atelier.Unii m-au surprins cu ideile lor creative sau cu lucrarile pe care le-au facut.O mare greseala au facut cei ce au scos din programa scolare acele ore de lucru manual  care le   stimulează  copiilor creativitatea si nu in ultimul rând, dezvoltă armonios si multilateral personalitatea şi  gustul pentru ceva  frumos si util .
Origanizatorii taberei sunt :Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului,Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi Centrul de Voluntariat Resita. Plina de energie ,bunavointa , rabdare , impartind sfaturi in stanga si in dreapta , doamna inspector  Dana Lupsan a primit pe toti participantii in tabara cu zambetul pe buze chiar daca tamplele erau umede  de efort si oboseala.
 Cei 85 de participanti la tabara au fost selectati dupa anumite criterii pe baza unui formular de candidatura .Au fost selectati tinerii    care au interes de cunoaştere în tematica  tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor, care au înclinaţii şi abilităţi de îndemânare în domeniul artelor plastice, sau sunt interesaţi să-şi experimenteze cunoştinţele şi deprinderile practice privind realizarea  de obiecte decorative.
 Participanţi la acest program si-au  descoperit un talent pe care-l pot  folosi  în orice moment , în timpul liber, ca hobby, sau de ce nu, pot face si o profesie unde sa fie inclus ceva din temele prezentate in tabara .Oricum le va fi , poate , de folos intr-o zi.
Organizatorii au asigurat cheltuielile de cazare si masa  ceea ce nu se intampla prea des in Romania , au asigurat materialele de lucru pentru ateliere iar la sfarsit fiecare participant  a plecat acasa cu cel putin o lucrare din cele facute in tabara.
La atelierul de Arta Textila eu am premiat pe cei mai buni  cu o lucrare facuta de mine specifica pentru baieti sau fete astfel ca :
Premiul pentru cea mai frumoasa lucrare la fete  a fost castigat   de Adriana Irina . Voturile au fost exprimate de colegii din tabara care n-au participat la acest atelier
Premul pentru cea mai frumoasa lucrare la baieti a fost luat de Szigszai David  un copil cu o indemanare si un interes pentru nou mai putin asteptat de la sexul barbatesc..Am oferit premii si pentru cea mai frumoasa idee creativa  chiar daca lucrarea , practic, n-a fost prea reusita datorita lipsei de experienta si indemanare la manuirea acului cu ata
S-au bucurat de acestea :
Puscas Ioana ,Cojocaru Silviu ,Zaharia Andrei ,Damian Anca ,Teodora Udrea , Georgiana din Tarnova (imi cer scuze ca i-am uitat numele de familie)Beg Alina Maria care a avut si idei si creatii reusite si pe care eu am votat-o sa ia  premiu la cea mai frumoasa lucrare insa colegii din tabara au ales pe altcineva si a trebuit sa ma supun majoritatii. Dimineata si dupa masa aveam atelier ,seara asistam la programele artistice organizate de copii  impreuna cu Marius Tudor actor la teatrul din Resita cel care s-a ocupat de tot programul  in afara atelierelor. Au muncit si s-au distrat si au plecat din tabara cu o amintire frumoasa si multi dintre ei cu dorinta de a revenii.
Iata cateva fotografii :2 comments:

Carmina said...

Felicitari, Ena pentru ce ai facut!
Ma bucur ca exista copii talentati. E nevoie de asa profesori care sa-i indrume si sa-i ajute sa-si descopere talentul...

Gabi Gabriela said...

Baiatul meu a plecat cu emotie in prima tabara de elev, s-a intors incantat, imbogatit cu impresii deosebite, a legat prietenii, a jucat handbal in aer liber cu colegi de varsta lui, a participat la activitatile creative, dar ce mi se pare cel mai important a prins incredere in el si de a se integra intr-un colectiv nou.
Doresc sa multumesc persoanelor cu talent didactic pentru aceasta realizare si sa le urez si pe viitor mult succes!