Friday, June 14, 2013

cucuteni si tricolor

"In prezent lumea stiintifica a ajuns sa recunoasca cultura Cucuteni drept prima civilizatie a Europei.
Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic. Conform descoperirilor, oamenii culturii Cucuteni au fost primii care traiau organizati in asezari mari. Aceste proto-orase de Cucuteni erau alcatuite din cladiri aranjate in cercuri concentrice. Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafata de 350 000 kilometri patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Productiile lor artistice erau dominate de linii repetate, cercuri si spirale care creau un efect de iluzie optica pe vasele care erau impodobite in acest mod unic.  "
Cand am descoperit ceramica de Cucuteni  , mi-am dat seama ca este o raritate in Europa  iar modelele folosite la decorarea vaselor ma fascineaza . Sunt modele simple dar eleganta lor scot in evidenta cunostintele asimilate de aceasta civilizatie straveche .Nimeni nu a studiat semnificatia  desenelor de pe ceramica insa tind sa cred ca se cunostea spirala de aur inca de atunci. Modelele de pe farfuriile pictate de mine seamana cu spirala de aur sau proportia de aur  care a fost remarcata de Pitagora (triunghiul de aur), civilizatia hindusa (elipsa de aur) si Fibonacci (sirul matematic care-i poarta numele)
.Sunt mandra ca m-am nascut pe pamantul unde odinioara maini dibace framantau lutul si-i dadea forme  care astazi incanta ochii si sufletul urmasilor .
Am folosit modelele  de pe farfuriile de cucuteni si am creat inca o piesa artistica din materiale textile.3 comments:

Carmina said...

Foarte frumos!elementele decorative de pe farfurii le-ai pictat pe textil sau sunt aplicate?

ena said...

le-am pictat cu vopsele pentru textile. Am facut un sablon si cu pensula am imprimat vopseaua in panza.Ma tenteaza sa fac o serie de quilturi cu farfurii de cucuteni , modele diferite.

Frederique from Quilting Patchwork Appliqué said...

Très beau ! Bravo !